Dünyanın en uzun savunma duvarı olan bu görkemli yapının ismi konusunda dönem dönem değişikliklere gidilmiş. Bir dönem “Mor Hudut”, bir dönem de “Dünyanın Ejderhası” isimleri verilen bu uzun duvara 19. yüzyılın sonunda “Çin Seddi“, orijinal adıyla “Great Wall of China” ismi verilmiş.
Uçsuz Bucaksız Bir Duvar
Uzunluğu 8850 km olan Çin Seddi’nin yapımına MÖ 221’de başlanmış ve MS 17. yüzyıla kadar değişen her Çin Hükümdarı seddi biraz daha uzatmış. O dönemde derebeylikler, topraklarını sınırlamak için dağ ve ırmak gibi doğal sınırların olmadığı yerlere yüksek duvarlar yaptırıyorlarmış. Bu mantıkla hareket eden Çinliler adeta ülkenin etrafını çevirmeye kalkışmışlar.
Duvarın yüksekliği yer yer değişmekle beraber ortalama 8.5 -12 metre arasında. Yüksek tepelere denk gelen kısımlarda ise yükseklik 2 metreye kadar düşebiliyor. Taban kalınlığı 7 metre, üst kalınlığı ise 6 metre civarında. Tabii bu kusursuz bir görüntü için değil savunma amacıyla inşa edilmiş bir duvar olduğundan her kısmında aynı ölçüleri koruduğunu söyleyemeyiz. Duvarın kalın olan kısımlarının üzerinde atlar ve arabalar gidebilmekte ve bu kalın kısımlar boyunca siperler ve okçu delikleri yer alıyor. Seddin fotoğraflarında gördüğümüz kaleler 200 metrede bir yerleştirilmiş olan gözetleme kulesi veya kalesi. Hatta duvar o kadar uzun ki üzerinde yer yer saray ve tapınaklar yer alıyor.
Dev Duvar Nasıl Örüldü?
Çin Seddi‘nin tamamının tuğlalardan oluştuğuna dair bir yanılsama var. Oysa ki yapımı yüzyıllar sürdüğünden bazı aşamalarda yapım teknikleri daha da gelişmiş ve bu durum seddin inşasına da yansımış. İlk dönemlerde yapılan bazı kısımlar çok zayıf, kuvvetsiz materyallerden yapılmış ve duvarın bu kısımları oldukça kısa. Ancak bunun bilincinde olan Çinliler bu zayıf duvarları saldırılardan korunmak için değil düşmanı yavaşlatmak amacıyla inşa etmişler.
Duvarın meşakkatli yapımı esnasında işleri kolaylaştırmak için icat yapmak zorunda bile kalmışlar. El arabası Çin Seddi’nin inşası sırasında Çinliler tarafından bulunmuş ve duvarın inşaatında kullanılmış. Günümüze kadar gelebilmiş dünyanın en eski yapılarından olan seddin sonu başı belli olmayan boyutlarından dolayı bakımının yapılmasında oldukça zorlanılıyormuş.
Duvarın Yapımında Kaç Kişi Çalıştı?https://14ab1fca966c8233c97f9ecb680a0f34.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html
Yapımında çalışan kişi sayısıyla ilgili türlü spekülasyonlar bulunuyor. Tabii kesin bir sayıya ulaşmanın da mümkün olmadığını belirtmekte fayda var. Çin Seddi’ni ilk inşa ettirmeye başlayan İmparator Qin Şi Huang duvarın yapımı için 300 bin asker ve 500 bin sivil görevlendirmişti. Bu da o dönem 1 milyona yakın nüfusa sahip olan Çin’in tüm nüfusunun %20’si demek oluyor. Ardından bölgede kurulan Kuzey Vey devletinden de 1.8 milyon işçi duvar yapımında çalışmış. Daha sonra yerine gelen Sui Hanedanı ise 1 milyona yakın işçiyi daha duvar yapımı için görevlendirmiş.
Dünyanın 7 Harikasından Biri
Esas amacı Kuzey’den gelebilecek saldırılara karşı koruma sağlamak olan bu devasa yapının gizemi bir yana 7 ile ilgili de bir tılsımı var gibi görünüyor. 7 Temmuz 2007’de yani 07.07.07’de Çin Seddi dünyanın 7 harikasından biri olarak seçilmiş. Yapı savunma amacının dışında ayrıca sınır kontrolü ve gümrük düzenlemeleri için de kullanılmış.
Yılda yaklaşık 10 milyon ziyaretçi alan Çin Seddi’ni Çin tatili olan 1 Ekim’de ise yalnızca bir gün içinde 8 milyon kişi ziyaret etmiş. Türlü spor aktivitelerine de ev sahipliği yapan duvar popülaritesini asla kaybetmeyecek gibi görünüyor.