Leondardo da Vinci Kimdir?
Rönesans Dönemi’nin belki de en önemli ressamlarından biri olan “Leonardo Da Vinci” hakkında “Rönesans’ın ete kemiğe bürünmüş halidir” desek yanılmayız, hatta hakkını yemiş oluruz. Çünkü Leonardo yalnızca bir ressam değil, döneminin önemli bir filozofu, astronomu, mimarı, mühendisi, mucidi, matematikçisi, anatomisti, müzisyeni, heykeltıraşı, bitkibilimcisi, jeologu, kartografı, yazarı ve ressamıdır.
Leonardo, 15 Nisan 1452 yılında Floransa ile Pisa arasında kalan bölgede, Toskana Eyaletine bağlı Vinci Kasabası’nda dünyaya gelmiştir. Babası Ser Piero da Vinci bir noterdi ve işi Floransa’da idi. Annesi Caterina bir soylu değildi ve Leonardo doğduğunda evli değillerdi. Bu da onun gayrimeşru çocuk olarak tanımlanmasına sebep olmuştu.
Çocukluk Yılları ve Ressamlığa Başlangıcı
Çocukluğunda hayli hareketli, meraklı bir çocuktu. Dikkati kolayca dağılabilen, yaptığı işleri genelde yarım bırakan bir huya sahipti. Bu nedenle derslerinde başarısız olduğu düşünülmektedir. Dersleri ilgisini çekmiyordu bu nedenle müziğe yönelmeye karar verdi. Telli çalgıları öğrenmeye çalışmış ilgisini en çokta Lir çekmişti. Babasının yardımı ile de kısa sürede Lir çalmayı öğrendi. Sesi de güzel olan Leonardo, doğaçlama şarkılarıyla kısa sürede dinleyenlerinin dikkatini çekmeyi başarmıştı. Fakat dikkatini nereye verirse versin resimden bir türlü vazgeçemiyordu. Bu durum babasının dikkatini çekmiş olmalı ki Leonardo’yu arkadaşı olan ressam Andrea del Verrochio’nun yanına çırak olarak gönderdi. Atölyede çalışmalarına başlayan Leonardo yalnızca resim alanında değil; heykel, rölyef ve mimari alanında da çalışmalar yapıyordu. Ve on beş yaşında belki de kendisinin ilk büyük sınavını Verrocchio’nun “İsa’nın Vaftizi” adlı bir resim üzerinde verecekti. Bu resmin üzerine bir melek figürü resmeden Leonardo, hocasını hayrete düşürdü ve çoğu kaynağa göre hocası bu olaydan sonra eline bir daha fırça almayıp, resmi bıraktı.
Bu çalışmasının ardından Leonardo aslında kendisinin ne kadar yetenekli bir sanatçı olduğunu kanıtladı ve isminin insanlar arasında yaygınlaşmasına sebep oldu.
Kaynakça : http://www.tarihtensayfalar.com